Opleiding

Aan de Vilvoordse muziekacademie genoot Ben Sluijs (°1967) een klassieke saxofoonopleiding bij Rudy Haemers. Tijdens de zomervakanties volgde hij verschillende stages waarin hij les kreeg van ondermeer Francois Danneels, Norbert Nozy, Willy Demey en Ed Bogaert. Op zijn vijftiende groeide Bens interesse voor jazz. Nadat hij zijn klassieke opleiding voltooid had, begon hij aan een vierjarige opleiding aan de Antwerpse Jazzstudio. Hij kreeg er les van John Ruocco. Onder leiding van Steve Houben besteedde Ben daarna een jaar van studie aan het conservatorium te Brussel. Als "docerend - uitvoerend - musicus" studeerde hij af aan het conservatorium van Tilburg. In 2004 trok hij naar de VS voor vervolmakinglessen bij saxofoonmeester David Liebman. Ben doceert nu zelf aan het conservatorium en aan de muziekacademie van Antwerpen.

Traject als performend muzikant

Als uitvoerend muzikant deed Ben Sluijs ervaringen op bij groepen zoals Octurn, BRT Big Band, Brussels Jazz- Orchestra, Myriam Alter Quintet, Act Big Band, Jean Warland's Sax No End, Ivan Paduart Septet. Verder speelde hij met onder andere Philippe Catherine, Toots Thielemans, Bert Van den Brink, Michel Herr, Bert Joris, Dre Pallemaerts, Hein Van De Geijn, Nathalie Lorrier, Serge Lazarevitch, Chris Joris, Joe Fonda, John Betsch. In 1997 vertegenwoordigde hij België in de Europese Big-Band te Slovenie.

Ben Sluijs concerteerde op verschillende nationale - en internationale festivals: Jazz -Middelheim (Belgie), Knitting Factory (New York), festival van Montreal (Canada), North Sea festival (Holland), Euro Jazz-Festival Mexico, Tremplin Jazz (France),...

De stad Antwerpen bekroonde hem in 1999 met de Antoon Van Dijckprijs. Nominaties ontving hij voor de Zamu Awards in 2003 en in 2007 en voor de d'Jango d'Or in 2006. In 2019 won hij de Klara prijs met het Ben Sluijs Quartet.

Momenteel is Ben als leider actief met een trio en een quartet en speelt hij ook regelmatig in duo met Erik Vermeulen (piano) alsook in duo met Pascal Mohy (piano). Als gastmuzikant is hij vandaag ook te horen in de groepen als: Augusto Pirodda Quartet, Serge Lazarevitch trio,.. Ook als solo - instrumentalist begeleidt Ben regelmatig schrijvers, dichters, acteurs en vertellers als: Remco Campert, Jules Deelder, Peter Holvoet Hanssen, Don Fabulist, Pjeroo Roobjee, Tom van Bauwel, Jan Decleir...

Tot belangrijke muzikale invloeden rekent Ben Sluijs: John Ruocco, Charlie Parker, John Coltrane, Peter King, Lee Konitz, Hank Mobley en Ornette Coleman.

Discografie